telomerase

Chemo, medicijnen, "clinical trials", enz.
Hier kun je er vragen over stellen.
Let wel, het is een forum van lotgenoten en niet van artsen!
Phoenix
Lid
Berichten: 20
Lid geworden op: Ma 25 Mei 2009 16:46

telomerase

Berichtdoor Phoenix » Di 20 Okt 2009 12:25

Is er iemand bekend met medicijnen die de telomerase terug kunnen brengen?

De dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2004 gaat naar Elizabeth Blackburn, de vrouw die zo ongeveer alles heeft ontdekt over telomeren. Die houden de uiteinden van onze chromosomen netjes bij elkaar, tikken de levensjaren van een cel weg en beloven zowel eeuwige jeugd als de dood.

Ze wordt de ‘Koningin van de Telomeren’ genoemd, omdat ze aan de wieg stond van vrijwel alles wat we weten over vorm en functie van telomeren, de uiteinden van chromosomen. Deze koningin - de Australisch-Amerikaanse moleculair biologe Elizabeth Blackburn - zal worden bekroond met de dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2004. De vijf Heinekenprijzen voor elke twee jaar uitgereikt aan vooraanstaande wetenschappers en kunstenaars.

Toen Blackburn in 1975 begon met haar onderzoek naar telomeren, was er weinig meer bekend dan dat ze de uiteinden vormen van de DNA-dragende chromosomen (telomeer is Grieks voor einddeel) en dat ze na elke celdeling iets korter worden. Als een klok houden ze het aantal celdelingen bij. Zijn de telomeren ‘op’, dan kan de cel niet meer delen en wordt hij inactief of sterft af, waarop het weefsel veroudert.

Blackburns maakte duidelijk waar die telomeren uit bestaan en wat ze daar aan het einde van onze chromosomen doen. De uiteinden zijn een ellenlange herhaling van een kort en simpel stukje DNA, dat bij elk organisme weer een beetje anders is. Bij geboorte hebben mensen telomeren van zo’n achtduizend keer TTAGGG, waarvan er nog vijftienhonderd over zijn als ze met pensioen gaan.

Die code is betekenisloos, maar zeker niet zinloos. Het zorgt dat het chromosoom niet gaat rafelen, zo’n beetje zoals de stevige eindjes van schoenveters dat doen.

Spectaculair was de ontdekking van Blackburns onderzoeksgroep dat telomeren niet altijd langzaam maar zeker korter worden. In sommige gespecialiseerde cellen en ook in stamcellen, worden de uiteinden steeds aangevuld met behulp van het enzym telomerase. De cel blijft dan ‘jong’.

Prompt sloeg de verjongingsindustrie op hol. Het ultieme elixer van de jeugd was gevonden! Telomerase zou immers telkens de klok resetten; huid, hersenen, hart en haar zouden eeuwig jong blijven. Maar helaas, zoals de van oorsprong Nederlandse celbioloog Prof. Titia de Lange (Rockefeller University, New York) vijf jaar geleden tegen Noorderlicht zei: "De natuur zelf heeft ook onsterfelijke cellen ontwikkeld. En dat zijn kankercellen. Die werken inderdaad ook met telomerase.”

De bron van de eeuwige jeugd is dus tevens het paard van Troje voor kanker, omdat het de deur opent voor ongecontroleerde, gevaarlijke celgroei. Zo bezien zijn krimpende uiteinden een beveiliging; cellen die door een fout op hol slaan, lopen alleen maar harder op hun einde af en ruimen zichzelf op. Kankercellen hebben die verdediging uitgeschakeld: 80 à 90 procent van alle kankercellen heeft verlengde telomeren, en bevat relatief grote hoeveelheden telomerase.

Blackburn noemt kankercellen zelfs 'verslaafd aan telomerase', en ontdekte dat het terugbrengen van de hoeveelheid telomerase al voldoende is om kankercellen binnen een paar dagen te laten sterven. De ontwikkeling van medicijnen tegen kanker op basis van Blackburns ontdekkingen is in volle gang.

Voor haar baanbrekende en omvangrijke werk heeft Elizabeth Blackburn al vele onderscheidingen ontvangen. Toch zit ze niet dag en nacht in het laboratorium aan de University of California in San Francisco. Ze heeft vele bestuursfuncties en zat ook in de Council on Bioethics die de Amerikaanse president Bush adviseert over de ethische kanten van biotechnologie. Tot 10 maart jongstleden, toen zij en een andere voorstander van therapeutisch klonen en stamcelonderzoek, werden vervangen door drie leden die door hun strenge geloof meer op de lijn van Bush zitten. Deze actie versterkten de beschuldigingen dat Bush de wetenschap misbruikt voor zijn politiek.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zal deze en vier andere Heinekenprijzen (à 150.000 Amerikaanse dollars) op 1 oktober uitreiken in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Simone de Schipper

Terug naar “Kanker en medicatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten